Vraag van de week

Vraag:

“Ik ben in gemeenschap van goederen gehuwd, maar ik heb tijdens mijn huwelijk een ontslagvergoeding (of transitievergoeding) uitgekeerd gekregen. Moet ik dat delen met mijn ex wanneer we gaan scheiden?”

Antwoord:

Dit is afhankelijk van wanneer je die vergoeding hebt ontvangen en met welk doel. De vraag in dit soort kwesties is namelijk of jouw aanspraken als hoogst persoonlijke aanspraken beschouwd kunnen worden.

Indien de vergoeding strekt tot vervanging van inkomen voor de periode na ontbinding van het huwelijk, namelijk als inkomenssuppletie tot de ingangsdatum van het ouderdomspensioen, dan kan de vergoeding “verknocht” zijn aan jou, zodat je het niet hoeft te delen. Oftewel, deze vergoeding (bezit) heeft zozeer betrekking op jou persoonlijk, dat je het niet als deel van de huwelijksgemeenschap, het gezamenlijk bezit, mag zien en dus niet hoeft te worden gedeeld. En daarmee is verknocht een van de weinige uitzonderingen bij gemeenschap van goederen waarbij iemand toch prive bezit kan hebben.

Toelichting:

In de praktijk blijkt echter dat die verknochtheid vaak pas na ontbinding van het huwelijk beoordeeld kan worden, zodat het kan zijn dat de vergoeding deels wel en deels niet verknocht is.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Marieke van de Lest-van Berkel via 030 – 234 7 276 of m.vandelest@bs-advocaten.nl.

...